Să o cunoaștem pe Lavinia Maier (2)

Creat de pe data de 11 October 2017

Continuăm cu partea a doua a interviului cu chef Lavinia Maier (prima parte aici).

Ce s-a întâmplat cu restaurantul tău?

L: Mi-am dat seama că belgienii nu vor veni la mine la restaurant știind că proprietarul este român. Am considerat acest proiect ca o primă experiență în domeniu. L-am vândut cu părere de rău după un an și jumătate. Am continuat să lucrez ca bucătar, am continuat să studiez din greu pentru că doream să țin pasul cu inovațiile din bucătăria modernă.

În urmă cu 2 ani de zile am deschis un alt restaurant: Petit Sablon. De data asta lucrurile au mers mult mai bine datorită experienței acumulate și a susținerii morale și financiare din partea soțului meu.

Și totuși ai decis să te întorci în România? Ce te-a determinat să iei această decizie?

L: Noi aveam în plan să ne întoarcem acasă de ceva vreme. Mă întrebam mereu: „dacă aici o duc bine, oare în România nu pot trăi la fel?”. Am stat 15 ani departe de România și am considerat că e timpul să mă întorc înapoi și să ofer și eu din experiența mea celor care au nevoie.

Nu ți-a fost puțin groază de mentalitatea din România? Bănuiesc că există o diferență semnificativă între Est și Vest.

L: Există, dar ce poți face? Sunt multe persoane cărora sistemul le-a îngrădit orice viziune și le-a închis orice orizont, dar astfel de oameni sunt peste tot în lume. Eu am venit motivată de ceea ce am realizat în Belgia; dacă acolo, străină fiind, am reușit să îmi îndeplinesc visul, de ce nu aș putea face același lucru la mine acasă? După 15 ani de străinătate, nu mi se mai pare așa greu.

Povestește-ne puțin despre Reliva. Cu ce-i întâmpini pe cei care vor trece pragul restaurantului?

L: Reliva este locul în care arta și gustul se împletesc pentru a oferi clienților o experiență fantastică. Fiecare restaurant încearcă să fie unic pe piață, să se diferențieze într-un mod sau altul de concurență. Mi se pare absolut normal. La noi poți savura preparate din bucătăria franțuzească prezentate într-un mod care-ți fură privirea și-ți uimesc simțurile. Cel puțin asta aud din partea clienților mei. Întotdeauna lucrez cu cele mai proaspete ingrediente, cu cea mai fragedă carne sau cel mai proaspăt pește, deoarece vreau ca fiecare client să fie satisfăcut. La Reliva nu vii doar să îți satisfaci o nevoie fiziologică; vii să admiri, să savurezi și să trăiești altceva decât o simplă ieșire în oraș. Avem un decor elegant, intim, cu muzică de calitate adecvată și vinuri atent selecționate de sommelier-ul nostru.

Ce ai recomanda celor care vin la Reliva pentru prima dată? Poate nu sunt familiarizați cu bucătăria franțuzească și nu știu de unde să înceapă.

L: M-am gândit și la acest aspect. Păstrăv, lup de mare, homar, carne de vită și o sumedenie de sosuri care mai de care exotice; cu ce să încep? Tocmai din acest motiv am creat un meniu degustativ. Acesta se vrea un tur prin bucătăria Reliva, să zic așa. El include un starter, o supă, un între feluri, un fel principal și o porție de desert. Evident, cantitățile vor fi mai reduse decât dacă ar fi servite separat. Dar cel puțin vizitatorul își va putea forma o părere despre gustul și frumusețea bucătăriei franțuzești.

Ți-e puțin teamă de reticența românilor în a încerca ceva diferit?

L: Da și nu. Da, pentru că de cele mai multe ori luăm anumite decizii bazați pe prejudecăți; că e restaurantul scump, că e bucătarul amator, că nu merită din cauza decorului, că nu știu nimic despre ei și prefer să nu risc șamd. Multe persoane decid în felul acesta. Ei știu dinainte că nu se merită o asemenea experiență. Nu mi se pare onestă abordarea, dar ce pot face eu? Pe de altă parte nu îmi e atât de teamă, deoarece cred și sper că mai sunt români în căutare de experiențe noi; persoane care vor să încerce și altceva, care vor să aprecieze un preparat, servirea, vinul, decorul etc. Cred că mai există persoane care nu se mulțumesc cu fast-food-ul sau alte locații de genu.

Dacă vrei să o cunoști în persoană pe chef Lavinia Maier și să afli mai multe despre bucătăria franțuzească ești așteptat la Reliva. Artă, stil modern, rafinament și savoare în fiecare farfurie.

 restaurant frantuzesc oradea